Τώρα που η υγραεριοκίνηση στα αυτοκίνητα έχει λάβει αυξητικές τάσεις στην ελληνική αγορά, οι επιλογές για τους καταναλωτές είναι πολλές και ποικίλες.

 

Τι θα πρέπει να προσέχει κάποιος ενδιαφερόμενος κατά την επιλογή του; 

Θεωρώ και προτείνω σε όλους τους χρήστες να προχωρήσουν στην μετατροπή του αυτοκινήτου τους για καύση υγραερίου. Είναι οικονομικό για την τσέπη τους αλλά και με πολλαπλάσια οφέλη για το περιβάλλον. Είναι όμως επιβεβλημένο να ερευνήσουν όποιοι ενδιαφέρονται για την μετατροπή του αυτοκινήτου τους για την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος αλλά κυρίως για την ποιότητα της προσφερόμενης εγκατάστασης. Δεδομένου δε ότι η ποιότητα της εγκατάστασης άπτεται και με την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους και των ιδίων είναι απαραίτητο να ζητηθούν πριν προχωρήσουν στην μετατροπή δείγματα εργασιών σε οχήματα καθώς και τεχνικών ερωτήσεων σχετικά με την

εγκατάσταση του συστήματος.

Το ίδιο ισχύει όμως και για τους εγκαταστάτες οι οποίοι έρχονται σε επαφή και ενημερώνουν τον τελικό πελάτη. Πρέπει κυρίως εκείνοι να επιλέξουν προϊόντα που είναι πιστοποιημένα και ποιοτικά και συνεργάτες που είναι οργανωμένοι και πιστοποιημένοι. Γιατί η μετατροπή δεν τελειώνει με την τοποθέτηση των υλικών επί των οχημάτων αλλά συνεχίζεται μετά από αυτήν. Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής υποστήριξη σε ερωτήσεις και απορίες που θα δημιουργηθούν αφού το κομμάτι της υγραεριοκίνησης είναι στην Ελλάδα σχετικά νέο. Η υποστήριξη δε αυτή πρέπει να είναι απαραίτητα υπεύθυνη – έγκυρη και επώνυμη. 

Κατωτέρω τα 7 κύρια σημεία που πρέπει να λάβει απαραίτητα υπόψιν ο υποψήφιος πελάτης που θέλει να μετατρέψει το όχημα του.

  

           1.Για να γίνει μια διασκευή αυτοκινήτου απαιτείται το συνεργείο που κάνει την μετατροπή να είναι επίσημα αδειοδοτημένο από το Υπουργείο  Μεταφορών. Επίσης ο μηχανικός που θα πραγματοποιήσει την εγκατάσταση                    θα πρέπει να έχει επίσημη άδεια εγκαταστάτη αεριών καυσίμων.

            2.Η απόφαση σας δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψιν αρχικά την καλύτερη τιμή. Οι τιμές των συστημάτων υγραερίου κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητά τους και την προέλευση τους.

Μια φθηνή τιμή τελικής εγκατάστασης είναι απόρροια ενός συστήματος διαλογής, αγνώστου προέλευσης και περιλαμβάνει οπωσδήποτε μία πρόχειρη εγκατάσταση. Κάτι τέτοιο δεν το θέλετε για το αυτοκίνητό σας, γιατί θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του και την αξιοπιστία του. Οπωσδήποτε δε το επώνυμο  και αξιόπιστο σύστημα είναι απαραίτητο αφού πρόκειται να λειτουργήσει για πολλές δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω στο αυτοκίνητο σας χωρίς προβλήματα.

3.Το επώνυμο και ποιοτικό σύστημα ενδεχομένως να σας στοιχίσει 20-25% πιο ακριβά. Η οικονομία που θα προσφέρει μακροπρόθεσμα σε καύσιμο με μία σωστή εγκατάσταση και ρύθμιση θα υπερκαλύψουν την διαφορά. Σημειωτέον δε ότι ένα κακής ποιότητας σύστημα με μία κακή ρύθμιση και εγκατάσταση του μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 25% με ότι αυτό συνεπάγεται.

4.Ζητήστε να δείτε το σύστημα υγραερίου που θα σας τοποθετήσουν. Επιπλέον ζητήστε να δείτε την δεξαμενή και την πολυβαλβίδα που θα τοποθετηθούν και ρωτήστε τον εγκαταστάτη για την μάρκα και την προέλευση τους. Ειδικά για το μπροστινό σύστημα όλα τα εξαρτήματα που θα τοποθετηθούν πρέπει να προέρχονται από την ίδια εταιρεία, να περιέχονται σε ένα χαρτοκιβώτιο και να συμπεριλαμβάνουν το γνήσιο βιβλιαράκι εγγύησης του συστήματος μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο για την περιοδική συντήρηση και την κάλυψη της εγγύησης

5.Συζητήστε με τον εγκαταστάτη τις λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

 

α. Πόσα λίτρα φιάλη θα τοποθετηθεί και ποια η αυτονομία του αυτοκινήτου σας με αυτή. Επιπλέον μάρκα και προέλευση.

β. Σημείο τοποθέτησης της πλήρωσης (προτιμάτε η τάπα της βενζίνης)

γ. Σημείο τοποθέτησης διακόπτη συστήματος.

δ. Όδευση σωληνώσεων και τοποθέτηση υλικών συστήματος.

ε. Προστασία τρυπημάτων αμαξώματος (από ποιο υλικό).

ζ. Αφαίρεση της μεταλλικής πολλαπλής εισαγωγής για να γίνουν οι τρύπες τοποθέτησης των μπέκ.

η. Τοποθέτηση σπιράλ προστασίας καλωδίων και πιστοποιημένων σωληνώσεων.

θ. Κάθε πότε χρειάζεται να γίνει έλεγχος και συντήρηση του συστήματος και πόσο κοστίζει.

ι. Υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα ανταλλακτικά για το σύστημα.

 

6.Αξιοπιστία εγκατάστασης η οποία καθορίζεται από:

 

α. Πόσα χρόνια είναι πιστοποιημένος να κάνει αυτήν την δουλειά (εμπειρία  - ο χρόνος φαίνεται από την ημερομηνία λήψης της επίσημης άδειας).

β. Πόσα χρόνια κάνει αυτήν την δουλεία στην ίδια έδρα.

γ. Πόσα χρόνια κάνει αυτήν την δουλεία με την ίδια συσκευή.          

δ. Χρησιμοποιεί μία ή πολλές συσκευές για να κάνει μετατροπές. (Συνήθως τοποθετούνται παραπάνω των δύο συσκευών μόνο για λόγους εμπορικούς)

ε. Πόσο τακτικά ενημερώνεται για τις νέες πρακτικές και τα νέα συστήματα λαμβάνοντας μέρος σε σεμινάρια και ημερίδες.

 

7.Οργάνωση και τεχνογνωσία.

 

 α. Ποιότητα εγκαταστάσεων.

 β. Πληρότητα εγκαταστάσεων από συσκευές διάγνωσης.

 γ. Πλήρης και διαρκής παρακαταθήκη ετοιμοπαράδοτων ανταλλακτικών. (Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατασκευάστρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διατηρεί σε παρακαταθήκη ανταλλακτικά ακόμα και 10 έτη από την ημερομηνία κατασκευής του συστήματος διασκευής)